Alla som fyller 18 år kommer komma i kontakt med mönstring och Försvarsmakten. Mönstring innebär en serie tester och utvärderingar, för att bedöma lämplighet för värnplikt (lumpen) eller en fortsatt militär karriär. I denna artikel går vi igenom inskrivningsprovet (I-provet) som man får göra när man är kallad till mönstring hos Plikt- och Prövningsverket.

Innan mönstringen får du som snart fyller 18 år ett frågeformulär hemskickat. Det innehåller cirka 60 frågor om dig själv och tar ungefär 15 minuter att fylla i. Dina svar på dessa frågor kommer att ligga till grund för en eventuell kallelse till Försvarsmaktens mönstring.
Vid mönstringen till Försvarsmakten börjar alla med att göra ett teoretiskt prov som kallas I-provet. Försvarsmakten kallar det för ett begåvningstest, men undviker begreppet IQ-test. Skillnaden ligger delvis i syftet och hur resultaten används.
I-2000-provet
Den senaste versionen av inskrivningsprovet heter I-2000 och är ett kunskapstest som mäter din förmåga inom områden som ordkunskap, spatial förmåga, logisk förmåga och personlighetsprofilering. Du har 80 minuter på dig att genomföra provet.
De olika delarna testar hur gott ordförråd du har och förstår synonymer och antonymer. Den spatiala förmågan testas genom att titta på figurer och ska säga hur de ser ut om man viker de, roterar de etc.
Logiskt tänkande testas genom att man ska ange vilken nästa figur i en figurserie är. Provet består av 10 delar och den mönstrande har totalt 80 minuter på sig att slutföra testet.
I-testet vid mönstringen: är det ett IQ-test eller inte?
Ett traditionellt IQ-test syftar till att ge en generell uppskattning av en persons intelligens i relation till en normalfördelning i befolkningen. Begåvningstestet vid mönstringen är designat för att bedöma en individs kognitiva förmågor i relation till specifika krav inom Försvarsmakten.
Det prov som används hos Plikt- och Prövningsverket just nu infördes år 2000 och kallas ibland för I-prov 2000. Det bygger på samma teorier om vilka saker som ska testas som föregående test I-prov 94.
En förändring är att provet har blivit adaptivt, vilket innebär att det anpassar svårighetsgraden utifrån hur testpersonen presterar på de inledande delarna. De ingående delarna ska mäta generell begåvning, generell visualiseringsförmåga och generell kristalliserad intelligens.
Likheter med IQ-test
I-provet liknar många IQ-test i sin utformning. Det mäter logiskt tänkande, ordförståelse och spatial förmåga – precis som många klassiska intelligenstester. De delmoment som testar kognitiv förmåga är:
Ordförståelse
Denna del utvärderar individens vokabulär genom frågor om synonymer och antonymer. Ett exempel kan vara att identifiera en synonym till ordet ”kognitiv”.
Spatial förmåga
Här bedöms förmågan att visualisera och manipulera objekt i rummet. Uppgifter kan inkludera att avgöra hur en utvecklad kub ser ut när den viks ihop.
Logiskt tänkande
Denna sektion testar förmågan att identifiera mönster och dra slutsatser. Frågor kan innebära att välja vilken bild som kommer näst i en serie baserat på ett givet mönster.
Om man ser till innehåll och metodik är det alltså mycket likt IQ-test, men det har en annan praktisk tillämpning och är anpassat för militära urval.
Exempel på frågor
Om det tar 10 minuter att såga ett vedträ i sex delar, en bit i taget – hur lång tid tar det att såga ett vedträ i tolv delar?
Vad är motsatsen till motsats?
Motsatsen, Likhet, Likgiltighet, Samstämmig
Om det i en armé finns en officer per 16 värnpliktiga, hur många officerare finns det i en armé bestående av 1105 officerare och värnpliktiga?
De här tre frågorna var några av de som SVT fick som exempelfrågor från Pli
Träna och förbered dig inför inskrivningsprovet
För att förbereda dig inför mönstringen kan du träna på olika kategorier som ingår i I-provet, såsom:
a. Ordkunskap – Träna på synonymer och antonymer.
b. Spatial förmåga – Öva på kubvikning och figurer samt rotationer.
c. Logiskt tänkande – Träna på symbolserier (nästa symbol i serien) och logiska analogier.
Resultat på mönstringens I-prov
Resultaten från I-provet presenteras på en niogradig skala, känd som stanine-skalan. Denna skala sträcker sig från 1 till 9, där högre värden indikerar bättre resultat, men skalan är inte direkt översättbar till en traditionell IQ-skala.
Exakta procentuella fördelningar för varje specifik nivå på I-provet är inte offentligt tillgängliga. Generellt sett är stanine-skalan konstruerad som en normalfördelningskurva där de flesta hamnar mitt i:

Det finns rapporterat att snittvärdet ligger på 5,7 bland alla som mönstrat. För att ha behörighet till Officersutbildning måste man uppnå minst 6 på I-provet.
Resultatet från I-provet används enbart inom Försvarsmakten och kan inte officiellt användas i andra sammanhang, såsom vid jobbansökningar eller utbildningsantagningar.
Testet är framtaget för militärt urval och har inte samma akademiska eller arbetspsykologiska validering som exempelvis WAIS, Ravens Matriser, eller andra internationellt erkända IQ-tester.
Resultatet är sekretessbelagt och delas inte ut till testpersonen i en form som kan användas utanför Försvarsmakten.
Vill man använda ett intyg på kognitiv förmåga i jobbsammanhang är det bättre att genomföra ett officiellt IQ-test via en certifierad organisation, exempelvis Mensa eller arbetspsykologiska tester som företag ibland använder vid rekrytering.
Sidan publicerades 2023-05-05
Innehållet blev senast uppdaterat 2025-02-23