Hem » Kost » Mörk choklad för hjärnans skull

Kost

Mörk choklad för hjärnans skull

Forskning visar att kakao, särskilt i form av mörk choklad, kan ge positiva effekter på hjärnans funktion. Vetenskapliga studier har lagt fram bevis för att det kan förbättra minnet, beslutsförmågan och den allmänna kognitiva prestationen.

Mörk choklad (70+%) innehåller en hög halt kakao vilket bidrar till att den är rik på polyfenoler och flavanoler. Olika forskargrupper har studerat intag av mörk choklad hos försökspersoner och sedan utfört olika kognitiva tester.

mörk choklad påverkar hjärnan

Forskningsrapporter om kakao och kognition

Förbättrad kognitiv prestation och effektivitet:

  • Mörk choklad berikad med kakaopolyfenoler förbättrar hjärnans prestation genom att göra hjärnaktiviteten mer effektiv under mentala uppgifter (1,4).
  • Regelbunden chokladkonsumtion har visat sig markant förbättra exekutiva funktioner, inlärning, minne och uppmärksamhet hos friska vuxna (2,3).

Neurobiologiska effekter:

  • Både akut och långvarig konsumtion av kakaoflavanoler ökar blodflödet och syresättningen i hjärnan, vilket leder till bättre kognitiv prestation och högre nivåer av neurotrofiner (3,4).
  • Att äta mörk choklad höjer också plasmanivåerna av nervtillväxtfaktorn (NGF) och teobromin, vilket bidrar till förbättrad kognitiv funktion (4).

Minne och exekutiv funktion:

  • Kakaopolyfenoler har en positiv inverkan på minne och exekutiva funktioner, med tydliga förbättringar i studier som använde måttliga doser av kakaoflavanoler (500-750 mg/dag) (5,6).
  • Regelbunden konsumtion av kakaoflavanoler förbättrar kognitiva funktioner hos äldre med milda kognitiva nedsättningar, särskilt i uppgifter som kräver exekutiv funktion och verbal förmåga (6).

Humör och kognitiv förbättring:

  • Vissa studier visar att kakaoflavanoler och metylxantiner i choklad kan förbättra både humör och kognitiv funktion, även om de exakta mekanismerna inte är helt klara (7,8)

Biologiska effekter på hjärnan vid intag av mörk choklad

De effekter man ser tros bero på att blodflödet till hjärnan ökar, att viktiga tillväxtfaktorer för hjärnceller stiger, och att hjärnans aktivitet blir mer effektiv.

Att regelbundet äta kakao eller mörk choklad kan därför vara ett enkelt sätt att stödja hjärnans hälsa genom livet.


Vetenskapliga referenser

  1. Sasaki, A., Kawai, E., Watanabe, K., Yamano, E., Oba, C., Nakamura, K., Natsume, M., Mizuno, K., & Watanabe, Y. (2023). Cacao Polyphenol-Rich Dark Chocolate Intake Contributes to Efficient Brain Activity during Cognitive Tasks: A Randomized, Single-Blinded, Crossover, and Dose-Comparison fMRI Study. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu16010041.
  2. Shateri, Z., Kooshki, A., Hormozi, R., Hosseini, S., Mousavi, R., & Foroumandi, E. (2023). Effects of chocolate on cognitive function in healthy adults: A systematic review and meta‐analysis on clinical trials. Phytotherapy Research, 37, 3688 – 3697. https://doi.org/10.1002/ptr.7896.
  3. Martín, M., Goya, L., & Pascual-Teresa, S. (2020). Effect of Cocoa and Cocoa Products on Cognitive Performance in Young Adults. Nutrients, 12. https://doi.org/10.3390/nu12123691.
  4. Sumiyoshi, E., Matsuzaki, K., Sugimoto, N., Tanabe, Y., Hara, T., Katakura, M., Miyamoto, M., Mishima, S., & Shido, O. (2019). Sub-Chronic Consumption of Dark Chocolate Enhances Cognitive Function and Releases Nerve Growth Factors: A Parallel-Group Randomized Trial. Nutrients, 11. https://doi.org/10.3390/nu11112800.
  5. Barrera-Reyes, P., Lara, J., Gonzalez-Soto, M., & Tejero, M. (2020). Effects of Cocoa-Derived Polyphenols on Cognitive Function in Humans. Systematic Review and Analysis of Methodological Aspects. Plant Foods for Human Nutrition, 75, 1-11. https://doi.org/10.1007/s11130-019-00779-x.
  6. Desideri, G., Kwik-Uribe, C., Grassi, D., Necozione, S., Ghiadoni, L., Mastroiacovo, D., Raffaele, A., Ferri, L., Bocale, R., Lechiara, M., Marini, C., & Ferri, C. (2012). Benefits in Cognitive Function, Blood Pressure, and Insulin Resistance Through Cocoa Flavanol Consumption in Elderly Subjects With Mild Cognitive Impairment: The Cocoa, Cognition, and Aging (CoCoA) Study. Hypertension, 60, 794–801. https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.112.193060.
  7. Zeli, C., Lombardo, M., Storz, M., Ottaviani, M., & Rizzo, G. (2022). Chocolate and Cocoa-Derived Biomolecules for Brain Cognition during Ageing. Antioxidants, 11. https://doi.org/10.3390/antiox11071353.
  8. Scholey, A., & Owen, L. (2013). Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review.. Nutrition reviews, 71 10, 665-81 . https://doi.org/10.1111/nure.12065.